Herning Kirkehøjskole

Program forår 2025

 

Lørdag 4. januar kl. 9.30 på Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68:

Konfliktens uundgåelighed
Bjørn Rabjerg, højskolelærer

Konflikter er en del af livet. Årsagen er, at konfliktens nødvendighed ligger indbygget i livets struktur, hvor vi altid holder noget af hinandens liv i vore
hænder, og hvor vi dels ikke har hænder nok, dels i mange situationer kun kan tage hånd om den ene på den andens bekostning. “Vi går over lig for at nå vore mål”, skrev den danske tænker K. E. Løgstrup i 1971. I dette foredrag vil vi se nærmere på Løgstrup tanker om menneskelivet og konfliktens uundgåelighed.

Bjørn Rabjerg er cand.mag i filosofi og dansk med ph.d. i systematisk teologi. I en årrække forsker og underviser ved Aarhus Universitet og leder af Løgstrup-arkivet - nu lærer i filosofi på Hadsten Højskole.

 

 Lørdag 1. februar kl. 9.30 i Fredens Kirke, Sjællandsgade 34

Den ortodokse kirkes rolle i krigen mellem Rusland og Ukraine
Leif Vestergaard, tidl. præst og underviser

Der er mange elementer bag krigen mellem Rusland og Ukraine - ikke blot politiske, men også religiøse fortællinger om afhængighed og selvstændighed. Flere gange i historiens løb har det ukrainske område forsøgt at blive selvstændigt, og ved Sovjetunionens sammenbrud i 1991 lykkedes det endnu
engang. Dermed opstod også ønsket om en selvstændig ortodoks kirke i Ukraine. I 2019 løsrev den ukrainske kirke sig fra den russiske. Det skabte stor vrede både hos patriarken i Moskva og præsident Putin. Foredraget beskæftiger sig med den ortodokse kirkes egenart i forhold til andre kirker og den historiske baggrund for den konkrete konflikt mellem kirkerne i Rusland og Ukraine.


Leif Vestergaard er tidligere præst ved Fredens Kirke i Aarhus og tidligere underviser på Teologi for lægfolk.

 

Lørdag 1. marts kl. 9.30 i Hedeagerkirken, GL. Kirkevej 33

Kristendom og krig
Thomas Frank, domprovst

Fænomenet krig er på ingen måde nyt. Domprovst Thomas Frank har skrevet afhandling om brugen af militær magt og har selv været udsendt som soldat og feltpræst, og han gennemgår i sit foredrag den kristne kirkes tradition vedrørende brug af militær magt.
Han tager udgangspunkt i oldkirken ved Augustin og slutter med nutiden, hvor han som præst i folkekirken har ytret sig i den offentlige debat mod brug af militær magt.


Thomas Frank er domprovst i Viborg Stift. Han har skrevet Ph.d. afhandling om brug af militær magt og været udsendt som soldat og feltpræst flere gange.

 

Lørdag 22. marts kl. 9.30 i Gullestrup Kirke, Gl. Løvbakkevej 9

Dietrich Bonhoeffer – liv og konsekvens
Henning Thomsen, teologisk specialkonsulent

Dietrich Bonhoeffer var ung universitetsteolog, da Hitler tog magten i 1933. Han blev et talerør for teologisk og kirkelig modstand mod nazisternes regime frem til sin henrettelse den 9. april, 1945. Det bemærkelsesværdige ved hans liv er hans insisteren på hele tiden at formulere, hvad kristendom betyder under de aktuelle vilkår. Uanset om det er på universitetet, i kirken eller fængslet. Det er denne fortælling om et usædvanligt liv, et stort mod og en unik
måde at tænke på, der skal viderebringes denne formiddag.


Henning Kjær Thomsen er undervisningsleder og teologisk specialkonsulent i Viborg Stift.

Hele semestret koster 300 kroner, og et enkelt foredrag koster 90 kroner. 

Programmet:
9.30-9.45: Morgensang
9.45-11.45: Foredrag med indlagt kaffepause. Kaffen koster 10 kroner.